fbpx
Budimo u kontaktu
Gornjomatejevačka 112i, Niš
[email protected]
Tel: +381.69.247.64.99
Radno vreme
Pon - Pet : 09 - 17h

Šta su Backlinkovi?

Backlink (povratna veza) je jednostavno veza sa jedne veb stranice na drugu. Pretraživači poput Google-a koriste povratnu vezu kao signal za rangiranje jer kada se jedna veb lokacija povezuje sa drugom, to znači da veruju da je sadržaj vredan pažnje. Visokokvalitetne povratne veze mogu pomoći da se poveća pozicija i vidljivost sajta u rezultatima pretraživača (SEO).

Кako funkcionišu backlinkovi?


Backlinkovi igraju važnu ulogu u algoritmu pretraživača, SEO-u i vašoj ukupnoj strategiji za razvoj vaše veb stranice. Najlakši način da razmišljate o backlinkovima bio bi razgovor između veb lokacija.

Na primer, Milan je bloger i piše veoma zanimljiv članak o sportskom događaju.

Druga blogerka, Marija, povezuje se sa Milanovim člankom kada deli svoje mišljene. Pošto ona piše o toj temi na svom poznatom sajtu za onlajn časopis, ovo stvara povratnu vezu ka Milanovom članku.

Pošto je onlajn časopis popularan, mnogi drugi sajtovi će se vratiti na njen članak. Ovo povećava autoritet onlajn časopisa, a Milanov članak takođe dobija vrednu povratnu vezu sa uglednog sajta.

U osnovi, to je pobeda za sve.

Vrste backlinkova

Postoje dve osnovne vrste backlinkova, a jedna je vrednija od druge. Hajde da brzo pogledamo svaki od njih i kako utiču na vašu vebsajt.

Nofollow tag govori pretraživačima da ignoriše vezu. Ne prenose nikakvu vrednost sa jednog sajta na drugi. Dakle, obično nisu od pomoći u poboljšanju vašeg ranga u pretrazi ili vidljivosti.

Dofollow veze su tip backlinka koju svi žele. Samo imajte na umu da oni koji dolaze sa poštovanih sajtova imaju najveću vrednost. Ova vrsta backlinka može pomoći da poboljšate rangiranje vašeg pretraživača.

Međutim, postoje dofollow veze koje se smatraju lošim ili „toksičnim“. Ove veze dolaze sa sumnjivih sajtova ili se dobijaju kršenjem uslova korišćenja pretraživača.

Ovo može dovesti do toga da Google kazni ili čak deindeksira vaš sajt. Zapamtite, nije u pitanju količina backlinkova, već kvalitet koji čini razliku u rangiranju.

Кako dobiti backlinkove?

Izgradnja backlinka ka vašoj veb lokaciji zahteva vreme i trud. Evo 7 jednostavnih načina na koje možete početi da gradite kvalitetne backlinkove za svoj veb sajt.

  • Dodajte veze ka svojoj veb lokaciji na svoje profile društvenih medija.
  • Potražite na Google-u post koji je već dobro rangiran, a zatim ga poboljšajte i proširite.
  • Napravite postove na listi, postove „kako da“, postove „zašto“, infografike ili postove sa ugrađenim video zapisima. Ovi formati obično dobijaju više backlinkova od standardnih članaka.
  • Napišite vrhunske članke vodiča. Ovo su veoma dugi člankovi koji sadrže nekoliko hiljada reči i pokrivaju svaki ugao teme.
  • Pišite gostujuće članke na drugim blogovima i veb lokacijama
  • Кontaktirajte uticajne ljude u vašoj niši ili industriji i recite im o članku na vašoj veb lokaciji na koji bi možda želeli da se povežu.
  • Intervjuirajte uticajne osobe u vašoj industriji i pošaljite im vezu, bez sumnje će se vratiti na vašu veb lokaciju.

Takođe možete početi da radite konkurentno istraživanje backlinkova. Da biste to uradili, moraćete da vidite backlinkove vaših konkurenata koji su dobro rangirani.

Alat za backlinkove kao što je SEMrush može vam pomoći da pronađete ove veze, tako da možete početi da ciljate te domene kao deo sopstvene strategije izgradnje linkova.

Кako mogu da proverim svoje backlinkove?

Postoje različiti alati za praćenje backlinkova koji vam omogućavaju da proverite backlinkove na vašoj veb lokaciji, uključujući Google Search Console, SEMRush, Ahrefs, itd.

Pazite na svoje backlinkove jer je to veoma važno. Google smernice za vebmastere zahtevaju da zamolite vlasnike toksičnih veb lokacija da uklone svoje veze sa vašeg sajta. Ako to ne učinite, onda vas Google može kazniti, a rang vaše stranice će početi da opada u rezultatima pretrage.

Dakle, važno je da znate kako da odgovorite na ova 3 pitanja:

  • Gde mogu da pronađem sve svoje backlinkove?
  • Кako mogu da znam da li su toksični?
  • Кako mogu da kontaktiram vlasnike toksičnih backlink sajtova?

Srećom, odgovor je lak sa pravim alatima.

Možete da koristite Google Search Console da biste mogli da razvijete svoju veb lokaciju i vidite svoje backlinkove, ali to može da potraje mnogo vremena i ograničeno je na ono što može da uradi.

Međutim, dostupni su brži i bolji alati. Na primer, korišćenjem SEMrush-a , možete brzo odgovoriti na sva tri ova važna pitanja i još mnogo toga.

SEMrush ima dve glavne oblasti koje se posebno bave backlinkovima. Prvi je odeljak Analitika backlinkova koji vam omogućava da proučavate svoje konkurente, a drugi je oblast revizije backlinkova.

Pomoću alata kao što je SEMrush, možete da istražite ključne reči, vidite backlinkove svojih konkurenata i upravljate svojim na jednom pogodnom mestu.

Praćenje vašeg profila backlinkova će vam reći mnogo o vrednosti vaše veb lokacije i važan je deo SEO strategije vašeg sajta.

Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da naučite šta su povratne veze i kako ih možete koristiti za razvoj vaše veb stranice.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Kolačići se koriste za analizu i unapređenje korisničkog iskustva i pomažu nam da se ova veb lokacija poboljša.